
Пробите от вафлите, за които има съмнение, че съдържат меламин, ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в Германия, тъй като у нас все още няма място където може да се изследва за наличие на меламин. Иначе проверки се правят, досега обаче здравните инспектори не са открили нарушения, заради които да се налага химичен анализ на даден продукт.
Както ви съобщихме в bTV Новините, една от потребителските асоциации у нас подаде сигнала, че опасното вещество се съдържа в един от продуктите на нашия пазар. Очаква се специални изследвания да потвърдят или да отхвърлят тези съмнения. Успоредно с това се правят и проверки на производителите.
През октомври вносът на китайско сухо мляко у нас беше забранен, заради завишени стойности на меламин в него. От тогава досега са направени около 9 хиляди проверки в търговската мрежа и над 900 в предприятия. За да бъдат изрядни, производителите трябва да имат специални сертификати, в които да е посочено количеството меламин в дадения продукт. Досега инспекторите не са открили нарушения.
"Този сигнал, който се получава сега, всъщност е първият, който провокира извършване на химически анализ на продукт, който съдържа меламин", съобщи д-р Нана Николова, държавен експерт в дирекция "Обществено здраве”.
У нас няма лаборатория, в която да могат да се направят тези изследвания. Затова взетите проби от българските вафли ще бъдат изпратени в Германия. От РИОКОЗ твърдят, че производителят е изпратил за анализ всички възможни съставки, с които прави продуктите си.
А нарочената партида от 4 тона вафли вече е иззета от търговската мрежа. Допустимите дневни дози за прием на меламин са около 5 милиграма на килограм телесна маса, а допустимото съдържание в един продукт е 2, 5 милиграма за килограм продукт.
"Подчертавам, че поносимият дневен прием е определен за цялата продължителност на живота, при което краткосрочното дори надвишаване не води до риск за здравето", обясни д-р токсикологът Румяна Вачкова.
В случая, за който са сигнализирали от Българската национална асоциация на потребителите, опасност за здравето няма, тъй като трябва да се изядат голямо количество вафли, за да има отражение върху организма.
"Става въпрос за хиляди вафли, което е нереалистично, това означава да изяде цялата партида, за да получи някакъв здравен ефект", коментира д-р Велин Каменов, директор на РИОКОЗ София област.
Тъй като подобен сигнал без конкретика всява паника, потърсихме отново Българската национална асоциация на потребителите, които подадоха сигнала. Остава и въпросът как точно е установено наличието на меламин. От асоциацията твърдят, че са изследвали вафлите в българска частна лаборатория, въпреки че от здравното министерство обясниха, че такава у нас няма.
От асоциацията на потребителите подават сигнала до РИОКОЗ по факс в края на миналата седмица. Не посочват обаче, нито къде са направили изследването на вафлите, нито конкретните резултати от него.
Богомил Николов съобщи, че не може да разкрие в коя лаборатория са правени изследванията, тъй като практиката на потребителските организации в цял свят е да не разкриват лабораториите поради факта, че съществува риск за тяхната независимост и работа да бъде нарушена от бизнеса.
Николов твърди, че никой от производителите не им е платил, за да подадат сигнал срещу техен конкурент на пазара.
"Ние нямаме интерес от такова нещо, защото потребителските организации съществуват благодарение на потребителите”.
Резултатите от лабораторията, агенцията обеща да даде още днес на РИОКОЗ.
bTV разполага с протокола за анализ на хранителните продукти, дадени от асоциацията за изследване. Според данните в него - във вафлите има съдържание на около 6 милиграма меламин при допустими 2,5.