1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Глобяват шефа при стрес на работното място (видео)

БГ Бизнес
 

Инспекцията по труда вече проверява нивото на стрес във фирмите

Работодателите, които не осигуряват условия за спокойна работа, а служителите работят в стрес, са заплашени от глоба до 5 хиляди лева. Инспекцията по труда вече проверява нивото на стрес във фирмите.

Инспекторите ще  проверяват дали работодателите изследват нивото на стрес на работното място.  Проучването ще става чрез разговори със служителите. Ако се установи атмосфера на дискомфорт, ще се прави предписание на работодателите и след повторна проверка, може да бъде наложена глоба. Ще се изследват и отношенията между работниците, както и дали има натиск и тормоз от началниците:

"Това много трудно може да се провери и такива проблеми излизат при едни по-преки контакти със служителите. Доколко по-младите работници не се чувстват застрашени и не изпитват този натиск от страна на работещите с по-дълъг трудов стаж. Дали задачите, които ми се поставят, аз мога да ги изпълня в сроковете, които ми се поставят и с изискващото от мен качество", каза Гълъб Донев, директор на Инспекцията по труда.

"В последно време се наблюдава значението на колектива да бъде поставяно над приемането на алтернатива за по-висока заплата. Аз лично си обяснявам тази тенденция като свързана с намирането на сигурност. Даже ако има предложение за по- висока заплата, по- трудно би приел да се адаптира и отново да се доказва", каза Маргарита Бакрачева.

Психолозите казват, че еднакво стресова може да бъде и монотонната работа в производството, и работата в офиса пред компютъра, и трудът, който натоварва физически

"Това, което до голяма степен определя нивото на стрес, е как се чувства човекът, а не самото естество на работата. Ако се чувства некомфортно в колектива и от начина, по който е организирана работата. Това, че е седнал пред компютъра, не прави работата му по-лек от поточната линия", каза Бакрачева.

На фона на финансовата криза и заплахата от загуба на работното място, може да се наложи да бъде глобен всеки работодател, който изпитва затруднения и предприема съкращения.

На работодателите в момента, обаче, едва ли им е до комфорта и психичното състояние на работниците. Заради кризата, и самите те са стресирани. А и дори да не осигуряват добри условия за работа, служителите често нямат варианти за промяна на работното място. Въпреки това, всеки може да подаде сигнал до Инспекцията по труда за тормоз от страна на началника.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии