Здравната каса дискриминира болните от фенилкетонурия, като спира да им плаща лечебните храни, когато пациентите навършат 18 години. За това алармираха родителите на деца с това заболяване. Преди година Сдружението им сезира Комисията по дискриминация. Според решение, излязлото тези дни, Здравната каса трябва да коригира досегашната си позиция.

Иван страда от вроденото заболяване -фенилкетонурия. В организма му липсва ензим, който разгражда важна аминокиселина. За пациентите като него обикновената храна е отровна.

Не могат да ядат месо, хляб, мляко, яйца - нищо, което съдържа белтъчини, казва Ценка Маринова, майка на Иван.

Натрупването на фениланин в организма води до редица увреждания. За да не стигне до тях, пациентите приемат специални лечебни млека и брашно. На месец дозата им струва между 1800 и 2200 лева. Здравната каса плаща тези храни само за деца до 18-годишна възраст. Аргументът е, че след тази възраст болестта може да се поддържа със строго вегетарианство.

Практиката обаче доказа, че това е изключително индивидуално и при една част от децата се налага продължаване на диетичното лечение, които пък от своя страна налага допълнително приемане на тези аминокиселини под формата на млеката, обясни доц. Радка Тинчева, университетска болница по детски болести.

Въпреки че яде само растителни храни, последните изследвания на Иван показват ниво на фениланина от 25 единици, три пъти над допустимите.

Иван е на 26 години, а семейството му няма възможност да отделя по 2 хиляди лева на месец за лечебната храна. Високите стойности на фениланина вече са нанесли допълнителни увреждания на организма му.

Писахме до здравния министър, но ми отговориха, че не може след 18 години да получава храна. Просто са оставени на произвола на съдбата.

Това на практика по ЗЗД е тормоз, тъй като лицето се поставя във вредоносни нездравословни условия на живот, коментира Анели Чобанова, Комисия за защита от дискриминация.

Година след жалба на сдружението на родителите, Комисията по дискриминация издава решение.

НЗОК да обърне внимание и да преустанови практиката за дискриминация на деца от 1 до 7 годишна възраст и да реимбурсира средствата за храни и брашна и за жените над 18 годишна възраст, каза Чобанова.

Но в решението са пропуснати мъжете над 18-годишна възраст. А болните с фенилкетонурия над тази възраст са една 25 души в страната.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето