НАТО има нов генерален секретар. След близо денонощие неофициални консултации държавните глави на страните членки избраха за генерален секретар датския премиер Андерс Фог Расмусен. Освен интригата около избора на Расмусен срещата на върха на пакта беше белязана от много протести и сблъсъци между полиция и антиглобалисти.

Изборът на генералния секретар се оказа основна интрига за форума - консултациите с Турция, която упорито отказваше да приеме Расмусен заради скандалните карикатури на пророка Мохамед продължиха до последно. Появиха се спекулации, че името на новия генерален секретар няма да бъде обявено днес, предават специалните ни пратеници за форума в Страсбург - Кел Габриела Наплатанова и Иван Филчев.

Дебатът принуди италианският премиер да наруши строгия протокол и остави канцлера Ангела Меркел да го чака повече от 20 минути пред стотици камери докато разговаря по телефона с турския премиер Ердоган. Така турските медии обясняват постъпката на Берлускони, който буквално загърби канцлера Меркел за повече от 20 минути и с това наруши програмата на цялата среща.

Едва следобед на закрита среща президентите от НАТО постигнаха съгласие кой да застане начело на Алианса - остава въпросът какво е получила Турция в замяна на съгласието си. България е първа е поставила въпроса с несъвършената процедура на избор.

"Ние практически обсъждахме една кандидатура, една силна кандидатура – на датския премиер Расмусен, за когото и аз изказах ласкаво мнение, защото го ценя като голям политик. Но не намирам за добре това, че другите кандидати практически не бяха поставени в хода на дискусията", коментира президентът Георги Първанов.

Като преминаха символично на моста над река Рейн, който свързва Германия и Франция  лидерите на НАТО отбелязаха 60-та годишнина на алианса и завръщането на Франция във военното командване на Алианса. Решено бе да се подкрепи искането на американския президент Обама с разширяване на военното участие в Афганистан.

България ще изпрати там военна болница, два хеликоптера и допълнителен екип от инструктори, който ще обучава афганистанските сили за сигурност. НАТО реши още да подобри диалога с Русия и подготви за приемане нова стратегическа концепция, която включва борба с пиратството и кибер престъпленията

"България е член от 5 години и за първи път ще има възможност да участва в изработването на такъв документ като пълноправен член на алианса", каза Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи.

Между 30 и 40 хиляди демонстранти срещу политиката на НАТО се събраха в Страсбург и околностите. Срещата на върха не мина без сблъсъци на пацифисти и полиция.

Страсбург осъмна за срещата на върха с безпрецедентни мерки за сигурност. Стотици демонстранти се стекоха от всички краища на страната и блокираха основните пътни артерии. Журналистите бяха принудени да вървят пеш десетки километри, за да стигнат до официалната среща.

Протестиращите са опустошили бензиностанция и запалиха полицейски участък за да ги разпръсне полицията използва  димни гранати и гумени куршуми. Пострадали са няколко протестиращи и един журналист.

По данни на полицията демонстрантите са били между 30 и 40 хиляди. Протестиращи запалиха хотел и пограничен пункт между Германия и Франция на река Рейн.

Стотици демонстранти вилнеят по улиците на Страсбург, чупят витрини и обират магазини. Градът е обгърнат от дим от горящи автомобилни гуми, хвърчат камъни и димки.

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне гневната тълпа. Пострадали са около 50 протестиращи и един журналист. Само през миналата нощ органите на реда са арестували 25 демонстранти.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето