1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Идва нова вълна от съкращения (видео)

БГ Бизнес
 

Всяка пета фирма от сектора на строителството, на поръчките и на услугите изпитва  финансови затруднения

Задава се нова вълна от съкращения - такава е нагласата на бизнеса според анкета на Националния статистически институт през първите 10 дни на март. Расте делът на фирмите, които предвиждат да намалят персонала си през следващите 3 месеца, съобщи директорът на националната статистика по време на първото заседание на консултативния антикризисен съвет към премиера.

Правителствената пресслужба не съобщава да са били набелязани конкретни мерки срещу кризата по време на първото заседание на създадения за целта съвет. Финансова стабилност, подкрепа на реалната икономика чрез публични инвестиции за запазване на работните места и социална защита са трите стълба на антикризисния план на кабинета, напомни премиерът.

„Недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са сред основните пречки за стабилността на предприятията", посочи премиерът Сергей Станишев.

Всяка пета фирма от сектора на строителството, на поръчките и на услугите изпитва  финансови затруднения , отчита статистиката.

Увеличава се относителният дял на фирмите, които се сблъскват с по-малко търсене и несигурна икономическа среда. От 20-25 на сто, заявявали обикновено такава ситуация, сега те вече са над 30%, съобщиха от НСИ.

Следващите две седмици участниците в днешната среща ще обсъждат на работно ниво  предложенията на бизнеса, работодателските и синдикалните организации за развитието на пазара на труда в условията на икономическата криза и мерки за ограничаване на спада в промишленото производство. След това те ще бъдат разгледани на следващо заседание на антикризисния съвет.

От Националния осигурителен институт уверяват, че въпреки кризата няма да има забавяне при изплащането на пенсиите и обезщетенията за безработица. За първите три месеца парите за безработни са били повече от планираното "затова при недостиг ще бъдат ползвани средства от други пера на бюджета", заяви управителят на НОИ Йордан Христосков. Според него вероятно клиентите на НОИ ще се увеличават.

Затова ще бъдат организирани изнесени работни места на служители на института в предприятия, където се извършват масови съкращения.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Бизнес Видео Подкаст

Галерии