Първият SOS баща на Балканите живее в България. Вече три месеца Иван и съпругата му Лена се грижат за шест деца в селището край Трявна. Репортерът Иван Георгиев и операторът Хари Васев провериха как живее семейството. Къща номер 10 на детското селище в Трявна вече три месеца е дом на първото истинско SOS семейство в България. Освен общите забавления, тук всеки има свои задължения.

Първият български SOS татко е филолог. Сменил е много професии - бил е училищен директор, дори актьор във варненския театър. Днес Иван рисува и ходи на излети заедно с шестте си деца в ролята на първия професионален баща на Балканите.

"Всичко се дава на децата, без насреща да се иска каквото и да е. Остава моралното удовлетворение, че си формирал личности", казва Иван.

Иван и Лена са преминали 4 месечно обучение, за да са сигурни, че ще осигурят на децата това, от което имат най-голяма нужда.

"Сигурност и насочване в правилната посока. Обич - за нея не говорим, тя стои на първо място", каза SOS бащата.

“Дори когато вечер си лягам, аз мисля как съм се отнесла с всяко едно дете през деня, дали съм била справедлива достатъчно, достатъчно строга, или достатъчно грижлива към тях”, споделя Лена.

Около 70 изоставени деца и деца жертва на насилие живеят в селището край Трявна. След появата на първия SOS баща, всички са променени - и деца, и родители.

Скоро Лена и Иван няма да бъдат единственото СОС семейство. В момента се набират нови желаещи. Някои от семейните двойки ще отглеждат деца и в градски условия, по примера на социалните организации в Германия и Австрия.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето