В Бургас децата на неизрядните данъкоплатци ще останат без място в градините. Над една четвърт от майките и бащите не плащат данъци и такси, е показала проверка на местната дирекция по приходите.

Документите на некоректните данъкоплатци ще бъдат приемани с всички останали. Ако обаче се окаже, че до 1 септември не са си погасили задълженията, детето им ще отпадне от градината и мястото му ще бъде заето от друго, чиито родители са изрядни към общинската хазна.

"Не е коректно към бургазлии, които са си платили данъците, родители, които са неизрядни данъкоплатци, да ползват детска градина", смята Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието и културата.

40 лева остава месечната такса в детските градини в Бургас, още толкова доплаща общината за всяко дете. Поредността на входящия номер няма да е решаващ, но ще се вземат под внимание децата, които не живеят близо до желаната градина. За това още в първия ден напливът за записване бе голям.

В една от централните детски градини вече са подадени близо 100 молби за 30 места. Повечето от родителите се застраховат като кандидатстват в няколко градини.

Общо 1250 са местата в първа възрастова група, родените през 2006 г. са с 1000 повече. От общината имат готовност при необходимост да осигурят още 200 места, като разширят съществуващата база.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето