Родителите на над 420 деца от Добричка област няма да получат добавките за деца за миналия месец. Учениците са натрупали през месеца по пет и повече неизвинени отсъствия.

220 семейства от областта са санкционирани заради отсъствията на децата си от училище. Сюлейман е в осми клас в училището в добричкото село Ведрина. От началото на учебната година започнал да трупа неизвинени отсъствия.

Заради отсъствията на сина си от октомври майката не е получавала детски добавки: "Отразява се, с какво да му купувам каквото му трябва. Уж обещава, че всеки път ще учи обаче...". Независимо от обещанията обаче и този месец Сюлейман има над пет неизвинени отсъствия.

"Проблем с родителите в това отношение нямаме, не идват да се карат с нас, но не проявяват заинтересованост по никакъв начин и не смятат, че това се отразява на финансите им. Това по никакъв начин не им влияе", коментира Ивелина Тонева, директор на училището

От социално подпомагане в Добрич отчитат, че санкционирането на родителите заради лошата дисциплина на децата им дава добри резултати.

"Това е една мярка, която има много добър социален ефект, тъй като се наблюдава едно значително намаляване на броя на децата, които отсъстват от училище. 2006-2007 учебна година, когато тази мярка влезе в сила, за годината децата, за които сме получили, че са отсъствали са около 860, докато 2007-2008 година броя е намалял на 340", отбеляза Магдалена Миткова, директор на "Социално подпомагане" в града.

Директори казаха, че голяма част от неизвинените отсъствия децата трупали и от закъснения за учебните часове, най-вече в областния град.