Националното сдружение на общините в Република България ще връчи днес на ръководството на Народното събрание "Декларация-обръщение на българските кметове", приета снощи.

Кметовете от Националното сдружение на общините в България се срещнаха извънредно в София, за да анализират изпълнението на бюджета за тази година. Те обсъдиха предприемането на спешни мерки срещу очаквания финансов дефицит. Общо 160 600 000 лв. е дефицитът, натрупан през последните 9 месеца. Парите са за покриване на държавните разходи - плащане на сметките за ток, парно, социални помощи. Други 40 млн. лв. е дългът за общински дейности. До този момент държавата е гласувала превеждането на малко повече от 139 млн. лв. за общинските бюджети. В края на тази седмица изтича срокът за плащане на дължимата сума.

Кметовете разгледаха и структурирането на бюджета за следващата година. 2003 година ще бъде по-лоша от изминаващата, защото Министерството на финансите гарантира само 50 на сто от разходите на общините за образование, здравеопазване, социална дейност и култура. Това е мнението на сдружението на общините.