В световната инициатива "Часът на Земята" са се включили официално 42 български града, както и над 40 известни места в София. Това съобщиха от WWF "Дунавско-Карпатска програма България".

Стотици участваха и в концерта без озвучаване и на свещи пред Народния театър. Точните данни за потреблението на електроенергия за София по време на инициативата ще бъдат установени утре.

Няколкостотин милиона души по целия свят се включиха в глобалната кампания срещу промените в климата. Скоро се очаква резултатът от проучванията за точния брой участници, като засега е известно, че между 20:30 ч. и 21:30 ч. местно време на 28 март осветлението си са изгасили най-малко 3943 населени места в 88 държави в 25 часови зони.

Първи в "Часът на Земята" са се включили новозеландските острови Чатъм в южната част на Тихия океан. Във Филипините са се включили най-голям брой населени места от всички държави участници - 650.

Рокгрупата "Колдплей" пък участва във "въглеродно неутрален" концерт в Абу Даби, където WWF е партньор в проект за изграждането на град, независим от петрола.

Инициативата е продължила най-дълго в Русия заради 11-те часови зони в страната. В Атина Акрополът потъна в мрак за един час, както и Колизеумът в Рим, Айфеловата кула в Париж, часовникът "Биг Бен" в Лондон, мостът "Голдън гейт" в Сан Франциско, статуята на Исус Христос над Рио де Жанейро, пирамидите в Гиза.

WWF организира инициативата за трети път, а през тази година България се включи официално за първи път, отбелязват организаторите.