Над 200 рибари и техни близки излязоха на протест в защита на рибарско селище Траката във Варна. Те искат отменяне на заменка, чрез която бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов, е получил 94 декара до местността Евксиновград.

Протестиращите сезират за случая с отворено писмо президента Георги Първанов и всички държавни институции.бРибарите се заканиха, че ако сделката остане валидна, ще съберат цяла Варна, но няма да позволят селището да изчезне.

Те обвиняват властимащите в корупция. Недоумяват как в един от най-скъпите райони край морето бившият заместник-министър е получил земя срещу 28 лева на квадратен метър, и то давайки в замяна гори около Тетевен, Троян и Трявна.

Сделката е станала на 29 януари тази година, два дни след като парламента гласува мораториум върху заменките. Срещу нея се обявиха и от Общинския съвет в морския град.

"Как може в централната част на града, защото на практика това се води центъра, 90 дка да се водят като горски фонд. Общинският съвет вече два мандата нямаме замяна на един апартамент, а сега с лека ръка се заменят 90 дка. Как стават тези неща", пита Борислав Гуцанов, председател на ОбС-Варна.

Местният парламент ще обсъди предложение за обявяване на цялата зона около рибарско селище за паркова, с цел да се избегне строителството в района.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето