Прокуратурата проверява скандалната заменка на гори срещу апетитни парцели до морския бряг край Варна. Това съобщи пред bTV градският прокурор Николай Кокинов. За случая ви разказахме в началото на седмицата: бившият заместник-министър на вътрешните работи Явор Хайтов получил атрактивни имоти срещу гори в Балкана. Заменката влиза в периода, за който прокуратурата иззе документи от Министерството на земеделието миналата седмица.

Както ви разказахме в bTV Новините още в понеделник, само ден преди да влезе в сила правителствената забрана за заменките Явор Хайтов се сдобива с 94 декара на брега на морето. Върху част от терените има рибарско селище. Друга част обаче...

Една част е дворецът Евксиноград, а другата част е от новия имот на Явор Хайтов. Според Договора за замяна, един квадратен метър тук струва 27.88 лв.

Според Държавната агенция по горите, държавата е спечелила, защото е увеличила горския си фонд, а инвестиционните намерения на Хайтов ще разкрият работни места. Без работа и дом обаче може да останат над 50 рибари, които са се установили тук преди 60 години.

"Това ми е живота, това ми е имота, няма да го дам лесно. Ние нямаме какво да губим. Всичко може да направим и най-крайни мерки, ако трябва", категоричен е рибарят Коста Радев.

Рибарите разказват, че подобни заменки на лодкостоянките им са практика - край Варна и по Дунав. Те настояват за преразглеждане и отмяна на скандалните сделки.

В събота рибарите излизат на протест под надслов "Не на извършените заменки на горски фонд и ликвидирането на българското рибарство".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето