Отнемане на шофьорската книжка и 200 лева глоба - това тежко наказание наложи КАТ на жена от Варна, защото леко одраскала с колата си друг автомобил.

Малко преди да влезе наредбата на МВР „без КАТ при леки ПТП-та" при подобно паркиране доктор Лора Щиркова леко одрасква с огледалото си лаковото покритие на спряла кола. Дори и не забелязва. Другият шофьор вика КАТ.

"Чакахме около 15 минути, но в един момент получавам обаждане от кабинета си, че имам спешен пациент и се прибирам. Когато отидох да си получавам наказателното постановление виждам, че ми се отнема за това нарушение книжката за един месец и 200 лева глоба", разказа д-р Лора Щиркова.

От КАТ уточниха за bTV, че дори не са наложили на Щиркова максималните санкции - 6 месеца без книжка и 350 лева глоба. Всичко е законосъобразно, защото лекарката е напуснала местопроизшествието, категорични са от Пътна полиция.

"Смятам, че това е изключително тежко наказание, защото, на практика, не съм нарушила движението, както и да застрашавам нечий живот", смята д-р Щиркова.

Ако всички случаи се санкционират така, половината водачи трябва да са без книжки, казва Щиркова. Според нея, наказанието й е несъразмерно, защото за минаване на червен светофар например глобата е 50 лева, а неправилно паркирали водачи рядко се санкционират.

"Била съм свидетел как пожарен автомобил не може да влезе в малка улица, прави маневри, за да подходи от другаде, за да си свършат работата. Това е един проблем, който си стои, но не виждам да се санкционира така тежко, както моето "тежко" нарушение", заяви д-р Щиркова.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето