Болницата по кардиология в Ямбол спря да приема планови пациенти и лекарите излязоха днес на протест. Причината - намаленият от здравната каса бюджет за специализираната клиника.

Кардиологичната болница работи на делегиран бюджет. Ръководството на лечебното заведение отказа да подпише договор с касата, защото бюджетът за тази година е орязан с близо 60 процента. Според новите разчети, по клинична пътека за инфаркт например  безплатно ще се лекуват ограничен брой пациенти

„Според техния делегиран бюджет ние имаме право да приемаме на ден само осем болни и всеки след това  да прави каквото знае, тоест те са обречени на смърт", коментира доц. Здравка Каменова.

57-годишният Никола Стоянов от Карнобат е приет вчера в болницата в Ямбол със задух и сърдечен пристъп. Днес вече критичното състояние на мъжа е овладяно.

Болницата обслужва хора с инфаркт от цяла Югоизточна България. Ямболци са притеснени от вероятността да останат без спешно кардиологично лечение. Ръководството на болницата е подало възражение до здравната каса с искане за преразглеждане на тазгодишния бюджет.