2003 година ще бъде по-лоша от изминаващата, защото Министерството на финансите гарантира само 50 на сто от разходите на общините за образование, здравеопазване, социална дейност и култура. Това заяви в предаването "Тази сутрин" кметът на Добрич Лъчезар Росенов. Гост в студиото на Би Ти Ви беше и директорът на дирекция "Финанси на общините" във финансовото министерство Бойко Георгиев.

Според него проблемът с общините се превръща в заплаха за финасовата стабилност на държавата.

Днес в София ще се проведе извънредна среща на кметовете, заради тежкото финансово състояние на общините.

Кметът на Добрич Лъчезар Росенов заяви, че догодина няма да има пари за ток и парно за училищата и болниците и общините ще натрупат нови задължения. Според разчетите на сдружението на общините, задъленията ще бъдат повече от 120-130 милиона лева. Само задълженията на Добрич ще са около 800 хиляди лева, смята Лъчезар Росенов. От сдруженито твърдят, че бюджет 2003 ще остави 70 процента от общините на финансовото ниво от 2001 -ва година. Стана ясно, че кметовете са започнали консултации с КНСБ и КТ "Подкрепа" за съвместни действия за затваряне на училища и болнични заведения. Кметовете няма да приемат бюджета за 2003-та година, а на днешната среща ще решат какви действия да предприемат.

В студиото на Би Ти Ви директорът на дирекция "Финанси на общините" Бойко Георгиев заяви, че проблемът с общините е заплаха за финансовата стабилност на държавата. Той обясни, че с бюджета за следващата година са въведени промени, с които всички пари, които идват от населението на дадена община - остават за населението, а държавните дейности ще бъдат финасирани от държавата. Бойко Георгиев заяви, че заплатите на работещите в бюджетната сфера са осигурени и няма причина да се налага затваряне на училища и болници.