Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви намерението си за създаването на нов финансов регулаторен орган. На пресконференция той изтъкна, че разчита за това на подкрепата на американските граждани и Конгреса.

Идеята е новият орган да има ликвидационни пълномощия. Така той ще може да се справя с проблемите на големи корпорации като изпадналите в тежко положение банкови и застрахователни гиганти. Обама заяви, че бюджетът трябва да наблегне на повече реформи в здравеопазването.

По думите му бюджетът трябва да включва енергийна политика, която освобождава страната от зависимостта й от вносния петрол. Други цели за инвестиране на държавни пари ще са образованието и намаляването на дефицита.

"Бюджетът, който предложих на Конгреса, ще постави на сигурна основа икономическото ни възстановяване. Така няма след 10 или 20 години да бъдем изправени отново пред криза, подобна на сегашната", заяви Барак Обама.

Президентът на Съединените щати отхвърли призива на Китай за световна валута, която постепенно да замени щатския долар. Обама призова международната общност да избягва протекционистката политика, която само би влошила икономическата ситуация. Според американския държавен глава това ще е една от основните задачи на Срещата на върха на страните от Г-20 в началото на април.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето