Седмица преди началото на приема на документи за детските градини, родители вече се редят и правят списъци. Опашки има и за данъчни удостоверения, които са сред изискваните документи.

По стара традиция родителите правят дежурства. В една от новите забавачки за първа група са обявени 25 места, а желаещите вече са 99. Майки и бащи чакат три седмици по-рано - от 8 март, а подаването на документи започва на 1 април. Хората правят списък, в който всеки родител минава всеки ден, за да отчете, че не се отказва.

"Четири групи сме и от всяка група има човек, който дежури денонощно, това е, поради липса на места, се налага да чакаме почти месец", обясни Димитър Славов.

За да кандидатстват за детска градина родителите трябва да извадят удостоверение, че не дължат данъци. Въпреки че срокът за това е 10 май, в Отдела за обслужване на данъкоплатци вече има опашки.

Всеки ден там обработват по над 400 искания, което е двойно повече от преди. За родителите са обособени две гишета. До обяд на тях бяха обработени около 120 молби.

"От една страна е добре, от друга - не, защото може да добие някаква спирачка за приемане на детето, защото е с давност един месец, а документите се подават сега, пък излизат резултатите в края на май", заяви Даниела Калоянова.

За да спести студа на родителите, за първи път тази година общината реши подаването на документи за деца в първа група да е от 1 април. Тогава пред забавачките очакват огромни опашки.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето