1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Парното поевтинява с до 8% (видео)

БГ Бизнес
 

В София обаче от април сметките може ще скочат с 11 на сто

Цените на парното и природния газ започват да падат чувствително. От 1 април всички топлофикации в страната ще свалят цените с до осем и половина процента. Следващото намаление ще е през юли. С колко точно е рано да се каже.

В София обаче изникна нов парадокс. След като енергийният министър Петър Димитров отмени януарското повишение на парното в столицата с 19%, софийските домакинства сега реално няма да усетят намаление на сметките. Дори от април сметките им ще скочат с 11%.

Първото намалението на цените в енергетиката започва с природния газ - малко над 11%. След "Булгаргаз" топлофикациите ще намалят цените на парното между 5,2 и 8,5%, изчисли председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_3149.jpg

В същото време енергийното министерство е изправено пред нова дилема - ако не запази миналогодишната цена на парното до лятото, сметките в София противно на всички другите градове ще скочат с 11%. Решението трябва да вземе отново Петър Димитров.

"Той може министърът да пожелае да запази цените такива и също заради проблема с отчитането на топломерите. Вие знаете, че ако не запази цените ще трябва да се отчитат извънредно пак уредите, а счетоводителите искат пари. А знаете и че Топлофикация оплеска сметките, защото прати чистачки и охрана да отчитат на хората", коментира председателят на енергийния регулатор Константин Шушулов.

Прогнозата е природният газ да продължи да поевтинява както през юли, така и през есента. Така сметките за парно следващия отоплителен сезон ще са много по-ниски от тези, които плащаме тази зима.

"Булгаргаз" планира през юли да намали цената на природния газ до 300 лева. Това автоматично ще породи следващото намаление на цените, както в топлофикационния сектор, така и на електроенергията", каза Валентин Терзийски.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще гласува новите цени на парното и природния газ следващия понеделник.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии