Премиерът Бойко Борисов се извини на близките на убитата Мирослава от Перник и на всички, „които са се почувствали засегнати” от изказването му за пържолите.

Проявата на „чувство за хумор” от страна на министър-председателя веднага след съобщението, че е открит трупа на 18-годишното момиче, придружено от факта, че заподозреният Стойчо се е самоубил пред погледа на полицаите, предизвика вълна от реакции в обществото.

Социалните мрежи и редица блогове преляха от коментари по случая. Коментарите бяха придружени с отворено писмо до Борисов, в което се настоява той да се поднесе извинение от трибуната на Народното събрание.

Отвратително и безочливо поведение

„Във връзка с арогантното, лишено от държавническа отговорност и човешка съпричастност изказване на министър-председателя Бойко Борисов по повод зверското убийство на Мирослава от Перник, настояваме той час по-скоро да поеме политическа отговорност да се извини за думите си”, пише в писмото, публикувано във Фейсбук. То продължава така:

„В безпрецедентно си изказване Борисов пожела родителите на мъртвото дете да се извинят на МВР за „изсипаните хули” срещу ведомството, което по думите на премиера работело неуморно за разкриване на случая. Задължение на министър-председателя на Република България е да упражнява пряк контрол върху работата на министрите и министерствата, включително и вицепремиера и Министерство на вътрешните работи. Недопустима е проявата на субективизъм, лични пристрастия и партийна взаимопомощ, когато става въпрос за брутално отнет човешки живот. Недопустимо е в една европейска държава противопоставянето на институциите срещу съдбите на обикновените хора.

Вместо да бъде съпричастен с мъката на близките на убитата Мирослава, в типичния си стил министър-председателят през смях призова „неуморния” вътрешен министър Цветан Цветанов „да изпрати три-четири телешки пържолки на кучето, открило трупа”.

Изказването и поведението на министър-председателя е не само недопустимо от гледна точка на заемания от него пост. Позицията му е несъвместима с християнския морал и най-висшите човешки ценности.

Ако приемем закачките на премиера с археолозите за неуместни, но все пак не и брутални, то поведението му спрямо тази човешката трагедия е отвратително, безчовечно и обидно за цялата нация, а не само за семейството и близките на убитата Мирослава.

Затова още веднъж настояваме министър-председателят Бойко Борисов да поеме този път своята политическа отговорност, да прояви достойнство и мъжество и да се изви на близките на Мирослава публично, чрез тях и на всички български граждани. И това извинение да прозвучи от парламентарната трибуна, пред народните избранници, които, изразявайки волята на мнозинството от българските избиратели назначиха Бойко Борисов за министър-председател на Република България”.

Писмото се появи в социалната мрежа веднага след изказването на Борисов и бързо придоби широка популярност.  

Кризисен PR

Явно осъзнал гафа си, малко след полунощ премиерът поднесе извинението си пред Агенция „Фокус” и така даде възможност новинарските емисии да започнат с неговото „покаяние”.

„Два месеца работихме заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и с директора на РДВР-Перник за разкриването на убийците на Мирослава от Перник. И това, че не е давана информация, не означава, че не сме страдали заедно с близките и не сме направили всичко възможно. Цяла нощ поддържах връзка с министър Цветанов и с екипите на ГДБОП и на полицията в Перник и бях в течения с действията на специализираните органи. В интерес на истината за разкриването на престъплението изключително спомогна работата на следовото куче. Затова, като човек, привързан към кучетата, заявих, че то трябва да получи най-любимата си награда в храната. Съжалявам, ако съм бил разбран неправилно и нека да бъда извинен от близките, както и от всички, които са се почувствали засегнати”, заявява Борисов.

Преди Борисов да посъветва Цветанов на купи с пари от заплатата си „три-четири телешки пържолки” на кучето, той се скара на родителите на Мирослава, че правили лоши изказвания за МВР.

„Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се - те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес”, бяха думите на Борисов.

В същото време вниманието от трагедията в Перник и поведението на премиера се отклонява с  обилна информация за разкритото убийство на данъчната служителка във Враца.