
Студенти и млади учени ще представят забавната страна на науката в конкурса "Лаборатория за слава". Той започва през април, и ако посетите някое от събитията в цялата страна, ще научите какво е общото между солетите и бялата техника, например.
Божидар Стефанов е студент по компютърна химия в Софийския университет. И сега ще ни покаже забавната страна на химията, като приготви една емулсия, която ядем често - майонезата. Отделете жълтъка на едно яйце, добавете 1 супена лъжица лимонов сок, и после налейте 75 милилитра олио, докато разбивате с миксер.
Ако сте се справили добре, вече ще сте получили плътна емулсия от мазнини и лецитин, или казано накратко - майонеза.
"И се получи майонеза, която е жълта. Оригиналната е жълта, а тази в магазините е бяла, но те я оцветяват изкуствено като добавят в нея титанов двуокис. Това е най-популярният бял пигмент. Той се използва за оцветяване на цялата бяла техника и е напълно нетоксичен - това ви го гарантирам, защото работя с него в лабораторията", разказа Божидар Стефанов.
Претцелът е баварската версия на българските гевреци. Колкото и странно да ви звучи, това геврече съдържа изключително опасната натриева основа, или сода-каустик. Откриването на този вид гевреци се дължи на химически гаф, за който знаят малко хора.
"Преди около 200 години един немски сладкар по погрешка, вместо да ги натопи в захарен сироп, ги накиснал в разтвора, с който миели кухнята - наситен разтвор на натриева основа, или сода каустик. Опекъл ги и забелязал, че станали кафяви и хрупкави, и при това не изгорели отвътре. И хората много ги харесали, и така се родил Баварският претцел, така се правят и нашенските солети", обясни Божидар Стефанов.
Ако вие също можете да представяте научни факти по атрактивен начин, и сте студент или млад учен, можете да участвате в тазгодишната "Лаборатория за слава", организирана от Британския съвет. Условието е да покажете забавно, разбираемо и с научни факти интересната страна на академичното знание.