Христо Фотев е един определян за един от най-нежните български поети. Тази вечер - 19 март 2009 г., от 18.00 ч. Столичната библиотека организира литературна вечер "Да си спомним за поета и човека Христо Фотев". Поводът е 75 години от рождението на поета.

Сред поканените са писатели, издатели, поети, негови почитатели и приятели. Ще присъства и съпругата му Виолета Фотева. Специално участие ще вземат проф. Светлозар Игов, проф. д-р Божидар Кунчев, Недялко Йорданов, Димитър Бочев и проф. Петър Петров.

Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление. Печели множество награди за "Баладично пътуване", "Лирика", "Сантиментални посвещения" и "Пристанище". Сред шедьоврите на българската любовна лирика е стихотворението му "Колко си хубава!...”. Една от централните и най-плодотворни теми в творчеството му е морето.

Няма някакъв определен сценарий. Приятелите на Христо ще си поговорим за него, каза Недялко Йорданов в предаването "Тази сутрин". Христо не обичаше парадните чествания.

Съпругата на поета Виолета Фотева довери, че ще се радва да види приятелите на Христо на тази сбирка. Повечето му приятели се страхуват да дойдат вкъщи, защото няма да го видят. А пък има и други, които се осмеляват и идват. И усещат, че той е все тук, той у във въздуха, допълни Виолета.

Странното е, че в днешно време поетите са по някакъв начин забравени. А те са духът на нацията в крайна сметка, отбеляза съпругата му.

Ние се запознахме през 1960 година. Заедно напуснахме Бургас. Никога не сме мислили, че ще се стигне до това. Аз го наследих в театъра. Тогава преживя една жестока, много страшна и много плодотворна любов. Тогава пишеше непрекъснато. След това имаше един дълъг период на мълчание. Аз бях общо взето първият му читател, каза Недялко Йорданов.

Целия разговор вижте в прикачения файл.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето