Днес е празникът на свети Патрик – покровителят на Ирландия. Денят 17 март е празнуван от всички католици по света. Известен е с детелините, ирландските танци и парадите в зелен цвят.

Зад изобилието от ирландски напитки, зелени реки и приказни паради, които изпълват улиците на стотици градове на 17 март, се крие историята на реална личност.

Свети Патрик е роден в Англия. Когато е 16-годишен, пирати го отвличат и го продават като роб на пазарите в Ирландия. Младият Патрик е принуден да пасе стада край зелените брегове на "Изумрудения остров", както е известна Ирландия. Шест години по-късно бяга от поробителите си във Франция и учи богословие в Оксер. Папа Селестин го изпраща в Ирландия, където играе не само религиозна роля.

В континентална Европа християнството е градски феномен. Развива се първо в еврейските общности, където има търговия. Свети Патрик работи в селата, основава манастири, абатства. И около тези манастири по-късно ще се родят градове.

Оказва се, че Св. Патрик е причината за образуването на първите ирландски градове. Малко известен е и фактът, че светията е и древният архитект на съвременното териториално разделение в страната на келтите.

Освен с празненство в традиционна ирландска кръчма, тази година ирландското посолство ще отбележи деня на Св. Патрик с уникален подарък за всички българи - "Евангелието на Дъроу".

В света съществуват само 650 екземпляра от "Евангелието на Дъроу". Те са сред най-ценните експонати в личните библиотеки на хора като папа Павел VI, Шарл де Гол и 37-ия американски президент Ричард Никсън.

"Евангелието на Дъроу" е най-старият илюстриран текст, който имаме. То съдържа църковни текстове на латински език и е изключителен пример за работата старите майстори, казва Джефри Кийтинг, посланик на Ирландия. Според него, "Евангелието на Дъроу" е символ на близостта в историята на българи и ирландци. Символите обаче не свършват дотук.

Детелината е един от националните символи на Ирландия. Легендата разказва, че св. Патрик я е използвал, за да обясни на ирландците триединството в християнската вяра. Житието му е преплетено с разни легенди - примерно се разказва как той изгонил всички змии от острова, там с неговата тояга от един хълм. Само една стара змия останала, но той с хитрост я накарал да влезе в една кутия, като я подстрекавал, че не можа да влезе в кутията. Независимо от легендите е факт, че в Ирландия никога не е имало и няма свободно живеещи змии.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето