За първи път тази година в края на месец май ще се проведе Mellow Music Festival. Фестивалът ще има две сцени, като едната от тях ще бъде безплатна. Без да е необходимо да купувате билет ще можете да се насладите на фънк, джаз и електронни лайв изпълнения на безплатната сцена пред езерото с лилиите в Борисовата градина.

Фестивалът започва в 18:00 часа на 27 май на безплатната сцена, а веднага след края на представленията в Борисовата градина започват и тези на закритата сцена в Интер Експо Център. Селекционерът на фестивала Ивайло Спасов обясни, че за улеснение на посетителите ще бъдат организирани маршрутки, които да извозват хората от Борисовата градина до Интер Експо Център. Медиен партньор на тридневното събитие е bTV.

Mellow Music Festival представя сам по себе си доста авангардна музика - съвременна, актуална, която се случа буквално в последните 3-4 години навсякъде по света и по някакви странни обстоятелства не е стигнала до България, обясни Ивайло Спасов. "Минава през Гърция, Румъния, Сърбия, но не се е намерил промоутър, който да покани тези имена от съвременната музика тук.” Спасов обясни, че музикантите, които ще свирят на Mellow Music Festival може би не са толкова познати, но затова пък според него те "ще са много близки до вкуса на всички, които обичат и се интересуват от качествена музика”.

Едни от музикантите, които ще видим на фестивала са датските "поп генерали” Who Made Who. "Те показват как трябва да звучи популярната музика и всъщност много от популярните банди, които звучат по MTV, се вдъхновяват от тяхната визия, начин на изпълнение на музиката на живо, защото те са известни с това, че правят уникално шоу – всеки път излизат по доста странен облечени на сцената и след тях настъпва погром, като след някаква доста брутална рок банда”, обясни Ивайло Спасов.

Друг участник в Mellow Music Festival е Kode9. "Той е един от бащите на все по-популярния стил Dub Step, който се роди във Великобритания. Този стил е хубава смеска между dub, drum and bass jungle – електронни стилове, които с времето са се рециклирали в нещо, което е малко по-бавно и носи усещането на времето, в което живеем. Ритъмът му е малко по-странен, също и усещането, което създава”, каза селекционерът на фестивала.

"Много важно нещо за нашия фестивал е, че той ще предостави нещо неочаквано на хората. До момента фестивалите, които се случват в България са наистина чудесни, но представят музика, която е очаквана дълго време. Нашата музика не може да бъде очаквана дълго време, защото се случва сега”, каза Спасов.

Най-голямото име в плаката на Mellow Music Festival е Gonzales. “Той е виртуозен пианист и шоумен. Той е много повече от музикант, той е артист в истинския смисъл на думата, защото за него не е голям проблем да постави световен рекорд по свирене в продължение на 27 часа или да екзалтира публиката до такава степен, че на един концерт със соло пиано те да искат да взривят сцената, защото той има такова уникално присъствие на сцената и такъв подход към музиката и публиката, че той е добро олицетворение на това какво искаме да постигнем с този фестивал – да покажем докъде е стигнала съвременната музика и да си сверим часовника”, каза Ивайло Спасов.

Освен чуждестранните изпълнители участие ще вземат и някои български музиканти. Стефан Голдман е с български произход, но живее в Берлин и е един от най-актуалните продуценти на танцувална електронна музика в света с неговия лейбъл Макро.

“По-голямата част от хедлайнерите са на платената сцена, безплатната е по-скоро да подгрее обстановката, да даде стимул на хората, които още се колебаят дали това е тяхната музика”, обясни Ивайло Спасов.

Повече информация за изпълнителите на Mellow Music Festival можете да намерите на www.mellowfestival.com.