От днес работодателите могат да подават искания към Агенцията по заетостта - за финансова помощ заради кризата. За да не съкращават хора, фирмите в затруднено положение могат да намалят работното си време, а държавата да им помага със до 120 лева на работник, на месец, в продължение на три месеца.

Предприемачи от трикотажната промишленост обаче отказват да приемат държавната помощ. До скоро един от тях са работили 450 души. 40 от тях вече са съкратени. Има готов списък и с още 40. Той няма да се възползва от държавната помощ. Казва, че няма как да работи наполовина.

"От нас се искат бързи доставки и колегите няма да се възползват от това нещо, защото който има поръчки той ще си работи цял ден. Ако няма поръчки, той няма да работи", аргументира решенията Стефко Колев, председател на Браншови съюз на трикотажната промишленост.

90% от текстилното ни производство отива в Западна Европа. Потреблението там вече спадна с една трета. С толкова намаляват и поръчките към нас. Песимистите в бранша предвиждат, че всеки втори от текстилната промишленост ще загуби работата си. Оптимистите казват, че без работа ще остане един на всеки трима.

От промишлеността искат дългосрочна стратегия за справяне с проблемите. Тя включва по-ниски такси и осигуровки, както и преференциално отношение към българските продукти на нашия пазар. 120 лева помощ според тях няма да помогнат.

От Агенцията по заетостта казват, че ако предприемачите не стъпят на крака до три месеца, значи няма как да им помогнат. Според бранша обаче, идните три месеца са нищо и най-лошото тепърва предстои.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето