Столичният общински съвет реши единодушно да прекрати договора за чистота на София с най-големия концесионер на града фирма "Новера", която обслужва 19 района. Опасността столицата да изпадне в огромна криза с боклука обаче е съвсем реална, смятат някои общински съветници.

С пълно мнозинство от 53 гласа Столичния общински съвет подкрепи предложението на кмета Бойко Борисов договорът за концесия с фирмите "ДИТЦ" и "Чистота-София", собственост на "Новера" да бъдат прекратени поради виновно неизпълнение от тяхна страна.

Съветниците обаче поискаха в срок от две седмици кметът да предостави правен анализ от външни консултанти, който да гарантира, че при евентуален съдебен иск от страна на концесионера, общината няма да претърпи огромни загуби от развалянето на договора.

Според общинските съветници от БСП рисковете столичани да платят прескъпо за този ход на кмета, ако решението не е юридически издържано са съвсем реални.

„Ако приемем, че общината плаща средно около 70-80 милиона лева на година, за 2009-та ще плати около 85 млн. - имате 5 години концесия прави приблизително 400 млн. Ако нормата на печалба на концесионера е 10%, то това е около 50 милиона. И те спокойно могат да кажат ние си искаме пропусната печалба от 50 милиона лева”, каза Героги Кадиев, БСП.

Сините пък смятат, че кризата с боклука е неизбежна в тази ситуация.

„Общината спешно да започне да раздава найлонови пликове на всяко домакинство, които да бъдат поставени на местата на контейнерите и да бъдат извозвани. В София има 80 000 контейнера, които концесионера ще си вземе и ще син изнесе. И тогава града влиза в страхотна криза”, смята Ивайло Йонков.

Кметът на столицата не скри, че за да не се стигне до огромна криза, концесионерът "Новера" не трябва да вдига кофите си.

"20 000 кофи няма никъде. Тези, които навремето са направили така концесията и са подарили кофите на БКС-тата, а те на концесионерите те да берат сега плодовете на това, което са сторили", каза Борисов.

Кметът се надява също така заради решението на общинския съвет, "Новера" да не реши да спре да чисти още от утре.

"Надяваме се, че живеем в държава от ЕС и никой не би си позволил столицата да стане такъв заложник. Ние сме си платили 17 милиона за два месеца и някой да казва, че ще чисти или няма да чисти това е безпрецедентен рекет", посочи кметът..

От "Новера" засега отказаха коментар. В случай, че правният анализ е в подкрепа на общината, концесионният договор ще бъде развален от 1 април. Общинската администрация започва директни преговори с малки фирми, които да поемат функциите на сегашния концесионер.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето