От Министерството на извънредните ситуации са предупредили териториалните си дирекции за очаквани значителни валежи на 10 март, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

По данни на Метеорологичния център на ВВС, още през нощта в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които сутринта ще достигнат и източните райони. В Североизточна България дъждът ще премине в сняг, но снежната покривка ще е 2-4 см. По значителни валежи ще има в областите Разград, Русе, Велико Търново (до 30 л./кв.м.) и в  Югоизточна България до 20 л./кв.м., уточняват от МИС.

Възможно е значително покачване нивото на реките, които в момента са във фаза на пълноводие в тези области. Вятърът ще бъде от запад-северозапад до 10-15 м./сек., а в Източна България с пулсове до 18-22 м./сек.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури  и кметовете на общини. Ще бъдат предприети мерки за ограничаване на  последиците за населението.

Кметовете на общини ще предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми, посочват от МИС. При възникване на бедствена ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на министерството.
 
От министерството препоръчват на хората, живеещи в близост до реки и водоеми да сигнализират в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали и дървета в коритата на реките, пространствата под мостовете и в близост до водоемите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето