Политици и противопоставящи се религиозни общности се обединиха в осъждането на покушението в Северна Ирландия. Те заклеймиха убийството на британските войници.

Католици и протестанти в Северна Ирландия се помолиха заедно за мир. Лидерите на католическо-протестантската управляваща коалиция предупредиха, че отцепници от Ирландската републиканска армия се опитват да разбият коалицията и да тласнат обратно Северна Ирландия към кървавото й минало.

"Аз съм ирландски републиканец и на мен също не ми е приятно присъствието на британски войски. Има някои аспекти от британската политика, с които не съм съгласен. Аз обаче осъзнавам политическата реалност, че така се движим към мирно обединение на страната.

Войниците, които загинаха, не обикаляха по улиците, а се готвеха да заминат за Афганистан. Така че онези, които ги нападнаха, всъщност искат да върнат британските войници по ирландските улици. Всички ние трябва да работим това да не се случи отново", заяви Мартин Макгинис, зам.-министър-председател на Северна Ирландия.

ИРА-истинска, отцепнически клон на Ирландската републиканска армия, снощи пое отговорност за атентата. Представител на ИРА-истинска се обадил по телефона на журналистка от ирландски вестник. По думите й той не предложил никакво извинение за атаката срещу британските войници и разносвачите на пица в базата Масерийн.

По думите му доставчиците на пица, които попаднаха под обстрел, били колаборационисти на британската корона. Припомняме ви, че при обстрела снощи загинаха двама британски войници, а четирима души бяха ранени - двама военни и двама цивилни, разносвачи на пица.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето