Държавата вероятно ще трябва да се намеси в решаването на кризата с отпадъците в столицата, както в случая с Топлофикация-София, заяви пред журналисти премиерът Сергей Станишев. Министър-председателят се срещна с бистришката група за автентичен фолклор по случай Международния ден на жената - 8 март.

В отговор на въпрос, как това би могло да стане, премиерът уточни, че държавата ще действа в рамките на законовите си пълномощия.

Има нещо гнило в цялата ситуация,

защото това, което виждам като публична информация, поставя въпросите за цялостния начин на управление на сметосъбирането, на управлението на битовите отпадъци, каза Станишев.

Той допълни, че има много непрозрачни неща, което поражда съмнение за наличие на интереси, в това число и партийни, и корупционни, и това би трябвало да се провери от прокуратурата.

Премиерът посочи, че досега със средства от държавния бюджет общината многократно е подпомагана за решаването на проблема с битовите отпадъци. Той добави, че вероятно тази седмица правителството ще вземе решение за Силистра и Харманли, с което общините да бъдат

склонени да приемат битовите отпадъци на столицата

Според Станишев сегашната криза с битовите отпадъци е била предвидима, но не са били предприети необходимите мерки. Съществуват сериозни съмнения за характера на тази криза, за това дали тя не е предизвикана и дали чрез нея не се цели "стопанисването на този въпрос да се вземе в едни ръце", отбеляза той.

И сега има многократни разлики между сумите, които се плащат на сегашния концесионер "Новера" и на общинските фирми по чистотата, без да е ясно на какво се дължат, добави премиерът.

Общинските съветници от БСП са предложили разваляне на договора с "Новера" през януари 2007 година, напомни Станишев. Според него това, което сега се предлага от столичния кмет, не цели изгонване на компанията, а "нахранване и плащане на значителни средства от бюджета на Столичната община, които ще бъдат за сметка на данъкоплатците".
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето