Група яки момчета са пребили роми, служители на общинската фирма, която почиства кофите на столичната улица Алабин. За криминалния инцидент, част от войната за боклука, кметът на София Бойко Борисов е сезирал главния прокурор Борис Велчев.

Борисов обяснил на прокурора, че проблемите със сметосъбирането, предизвикани от концесионера "Новера", заплашват здравето и живата на столичани.

В понеделник ще има извънредна сесия на Общинския съвет, на която кметът ще поиска съветниците да гласуват едностранно прекратяване от общината на концесионния договор с "Новера", а с почистването да се занимава изцяло общинско предприятие.

"Гласуването да бъде по политически групи - прекратяване на концесията и мандат за водене на преговори за изкупуване на дяловете на "Новара" за изцяло общинско предприятие", категоричен е Борисов.

Според кмета проблемите са предизвикани от мандатоносителя в правителството, за да се говори през ден за боклука в столицата вместо за политически програми.

"Има интерес темата с боклука да е паралелна с доклада на американския департамент , че България е перачница на пари и доклада на ЕК за корупцията"

Сега с почистването на 19 столични района са ангажирани четири фирми. "Двайсет камиона сме докарали от провинцията и във всеки седи инспектор, щото не познават София и не знаят кое къде е сточна гара например", каза още Борисов.

Общината е получила протокол от австрийските банки кредиторки на концесионерът "Новера", че вчера са изплатени 6 396 329 лева от дължимите суми на фирмата за сметопочистването, които възлизат на общо 6 405 415 лева.

От "Новера" съобщиха, че още вчера са си получили просрочените 6,4 млн. лева за януари, но няма да продължат да чистят, защото кметството не е дало гаранции, че подобни забавяния повече няма да има. Освен това концесионерът иска общината да плати неустойки за закъснение. От "Новера" добавиха, че не са си получили и авансовите плащания за март.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето