Двайсет хиляди ДНК профила съдържа базата данни на Института по криминалистика и криминология на МВР. В лабораторията за ДНК анализ на вътрешното министерство беше изследвана и пробата, уличила 29-годишния Лазар Колев, като един от извършителите на убийството на сестрите Белнейски.

Репортерът Миролюба Бенатова и операторът Добромир Иванов са първият телевизионен екип, допуснат да заснеме лабораторията, в която се извличат генетичните профили на престъпниците у нас. Петима души анализират биологичния материал, иззет от престъпленията в цялата страна.

От всичко, което сме, с малки изключения като гладката част на косъма, може да се извлече ДНК профил. Необходимо е достатъчно количество биологичен материал, годен за изследване, което е различно, когато става въпрос за слюнка, сперма или кожа.

Когато извършител бъде разпознат с ДНК експертиза, заключението е категорично и това е едно от най-надеждните доказателства пред съда.

Един от експертите работи в лабораторията за ДНК анализ от 20 години. Казва, че МВР разполага с база данни за ДНК профил, които автоматично се сравняват с всеки новопостъпил.

В средата на миналата година е изследван и част от биологичния материал, открит в телата на сестрите Белнейски. Според източници на bTV пробите са били забравени в очакване на нова скъпа техника, която да позволи анализът у нас. Техниката, която струва 80 000 евро, е на лице.

"Апаратурата няма нищо общо нито с този, нито с който и да бил друг случай. Грешки, сигурно има. Има известни пропуски, но мога да ви кажа, че не са фатални", коментира експерт.

"Щом има експертиза, значи материалът е бил достатъчен и годен. Факт, че има експертиза и ДНК профил, значи има резултат. Категорично не беше лесен анализ. Беше, бих казал, висш пилотаж", коментира още той.

Експертите отказват детайли около случая Белнейски. Не казват и има ли материал от други хора освен от Лазар Колев, който да е изолиран в телата на момичетата.

Според решение на Брюксел до три години всички страни на ЕС трябва да направят своите бази данни достъпни за сравнение. Според експертите на МВР срещу влагане на 100 000  лева  в софтуер и хардуер България ще е готова да се включи до края на годината.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето