България трябва да продължи борбата с пиратството на интелектуална собственост. Това заяви американският посланик в София. Той похвали страната ни за усилията, които полага, но отбеляза със загриженост колко популярни в България са пиратските сайтове в интернет.

Само преди няколко години в България човек спокойно можеше да си купи пиратски дискове, при това произведени от български предприятия. На всичко това бе сложен край и вече три години страната ви не е в черния списък на държавите, подкрепящи пиратството, заяви американският посланик.

„Но, борбата не е приключила. Аз бях учуден, но вероятно не трябваше да се учудвам, че двата най-посещавани сайта в българското интернет пространство са за сваляне на пиратски филми, и един от тези сайтове има осемстотин хиляди регистрирани потребители. Представете си какъв голям процент от българското население са регистрирани потребители на пиратски сайтове”, коментира посланик Джеймс Уорлик.

Според Джеймс Уорлик работата на артистите е важна и тя не е без пари, затова хората, разпространяващи пиратско съдържание в интернет трябва да бъдат изправени пред съда.

„Упорито ние ще се борим срещу пиратството, ще полагаме всички усилия в рамките на тия осем месеца положихме не малко усилия, всички знаем, че това е една много деликатна и една много специална борба”, каза министър Вежди Рашидов.

По случай Световния ден на интелектуалната собственост - 26 април, американският посланик награди министрите Вежди Рашидов и Цветан Цветанов за приноса им в борбата с пиратството.