1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Петър Димитров: Загубите ни от газовата криза са не по-малко от 500 млн. лв.

БГ Бизнес
 

Няма клауза за компенсации в основния договор, съобщи още министърът на икономиката


Загубите за България от газовата криза през януари са не по-малко от 500 млн. лева, каза в минутите за парламентарен контрол министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той беше попитан от депутата Мартин Димитров относно искане на компенсации за спрените доставки на природен газ.

Няма клауза за компенсации в основния договор, подписан още по време на правителството на Иван Костов, каза Димитров. Той добави, че такива клаузи няма и в договорите на други  европейски държави с  руската компания "Газпром". Загубите от кризата, преки и непреки, декларирани от 386 фирми, са 456 млн. лева, посочи той.

Към тази сума трябва да се добавят и загубите за държавния бюджет и затова общият им размер е не по-малко от 500 млн. лева, посочи министърът.

В Министерството на икономиката и енергетиката се подготвят искове към доставчика и страната, осигуряваща транзита на газ, за компенсации, каза министърът.    

Правителството води дипломатически преговори с ЕК и с страните от EС за евентуално отваряне на  блок в АЕЦ "Козлодуй". Страната има готовност да се справи с евентуална бъдеща газова криза, ако конфликтът между Украйна и Русия се задълбочи, посочи министърът.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии