Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Пламен Трифонов, задържан за убийството на Яна Кръстева. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок в Софийския апелативен съд.

Съдията посочи като причина за поставеното решение намерени косми около мястото на местопрестъплението, които имат морфологично сходство с космите на обвиняемия. Все още обаче не е извършена ДНК експертиза.

Според съдията има обосновано предположение, че Пламен Трифонов е извършил деянието, но то може да бъде потвърдено или оборено. Съдът се мотивира с начина на извършване на престъплението и опасност обвиняемият да се укрие, тъй като не живее на посочения от него адрес.

Трупът на младата жена бе намерен на 10 юли в Борисовата градина в София. Заподозрени за убийството са задържаният Пламен Трифонов и обявеният за издирване Николай Русинов. Трифонов е водил скитащ начин на живот на територията на София, като основното му препитание е било събиране на бутилки.

Издирваният Николай Русинов е работил в частна фирма. Той е криминално проявен през 2008 г. за нанасяне на лека телесна повреда на мъж в района на столицата. Миналата седмица е заявил, че отива в чужбина.

Междувременно във Фейсбук се появи група в негова защита. Малко над 100 души обявяват в социалната мрежа, че Русинов, по прякор Чеци, не е убиец.