Българинът, арестуван в събота за шпионаж в Румъния вече има адвокат. Това съобщи заместник- министърът на външните работи Любомир Кючуков. Българските служби участват в разследването на шпионската афера в Румъния, научи bTV.

Българските служби помагат в разследването на шпионската афера в, която се оказа замесен българинът Петър Зикулов. Представители на Mинистерството на отбраната потвърдиха за bTV, че Петър Зикулов е бил помощник - военен аташе в Румъния от 1998 до 2000 година, като след това е напуснал армията по собствено желание. Работил в посолството преди 10 години.

Източници на bTV в специалните служби обясниха, че все още има недоизяснени обстоятелства около дейността на бившия военен. След завръщането му в Румъния като цивилен всички негови действия са били по собствена инициатива.

Зикулов живее със семейството си в Румъния и там е като частно лице не представлява нито една българска институция и той не представлява България, занимава се с бизнес, каза Драговест Горанов, говорител на МВнР.

До протичане на цялото следствие и самият съд, българската държава ще указва на Зикулов всякаква консулска защита, като на всеки български гражданин изпаднал в затруднено положение по света.  

Съгласно румънското законодателство Зикулов може да престои в румънският арест 29 дни. Българското външно министерство му е предоставили списък от адвокати. Обвиненият в шпионаж българин вече е избрал адвокат, който да го представлява. Утре Зикулов ще бъде посетен от българския консул, уточниха от външно министерство.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето