1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Готвят план срещу нова газова криза (видео)

БГ Бизнес
 

Според Петър Димитров няма основание да се смята, че газовата криза е неизбежна

Министерството на икономиката и енергетиката готви нов план за действие и ограничителен режим на природния газ за заводите и Топлофикациите, ако избухне втора газова криза между Русия и Украйна. Целта е, потребителите да знаят с какви количества природен газ ще разполага страната и за какво време, коментира днес пред журналисти ресорният министър.

Според Петър Димитров, няма основание да се смята, че кризата е неизбежна. Той допусна, че ако Украйна не се издължи на "Газпром" до 7-ми март, Москва по-скоро ще спре само нейните газови доставки, не и транзитът към нас.

Въпреки всичко, "Булгаргаз" извънредно нагнетява с руски природен газ резервното хранилище в Чирен. Първоначално компанията смяташе да пълни хранилището с нови количества газ чак в края на първото шестмесечие, когато цената на синьото гориво ще е значително по-ниска от сегашната.

Отделно се водят преговори с Гърция и Турция да черпим газ от тях, както беше договорено през януари. Ако се стигне до нова газова криза, Топлофикациите отново ще минат на мазут.

Министерството на външните работи е дало указание на посланиците ни в Русия и Украйна, да следят много отблизо ситуацията в двете страни, от които зависят българските доставки на синьо гориво.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии