Министерството на икономиката и енергетиката готви нов план за действие и ограничителен режим на природния газ за заводите и Топлофикациите, ако избухне втора газова криза между Русия и Украйна. Целта е, потребителите да знаят с какви количества природен газ ще разполага страната и за какво време, коментира днес пред журналисти ресорният министър.

Според Петър Димитров, няма основание да се смята, че кризата е неизбежна. Той допусна, че ако Украйна не се издължи на "Газпром" до 7-ми март, Москва по-скоро ще спре само нейните газови доставки, не и транзитът към нас.

Въпреки всичко, "Булгаргаз" извънредно нагнетява с руски природен газ резервното хранилище в Чирен. Първоначално компанията смяташе да пълни хранилището с нови количества газ чак в края на първото шестмесечие, когато цената на синьото гориво ще е значително по-ниска от сегашната.

Отделно се водят преговори с Гърция и Турция да черпим газ от тях, както беше договорено през януари. Ако се стигне до нова газова криза, Топлофикациите отново ще минат на мазут.

Министерството на външните работи е дало указание на посланиците ни в Русия и Украйна, да следят много отблизо ситуацията в двете страни, от които зависят българските доставки на синьо гориво.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето