Заснетите кадри от видеонаблюдение да бъдат приемани като доказателствен материал. Това законодателно предложение ще направи МВР до месец, заяви вътрешния министър Михаил Миков. Той заедно с кмета на София Бойко Борисов откриха център за видеонаблюдение на учебни и социални заведения към Столичната община.

Центърът за видеонаблюдение обхваща 119 учебни заведения и детски градини в десет столични района. Поетапното му изграждане започва още през 2007 година.

Наличието на такава система ще стресне криминогенния контингент на тези места. Както тази видеосистема в центъра доведе до спад на престъпността, смята министър Миков.

Освен вътре в учебните заведения и в двора, видеокамерите наблюдават и периметъра около училищата, което според кмета на София ще е полезно на МВР за разследване и на друг вид престъпления.

"Като се започне с побоища, наркопласьори, неправилно паркиране, каране с превишена скорост. При друг вид престъпление - грабежи, убийства, оттегляне на автомобилите. Това са над 120 сгради с центъра на София, със социалните домове", посочи столичният кмет.

Борисов смята, че информацията, която общинския център  получава е до голяма степен безполезна, тъй като по закон видеоматериала, който не е събран по надлежния ред не се приема за доказателство.

"Установяват това, което оперативните работници знаят, че Ицо "Шпека" или "Тарабата" продават наркотици до училището", каза кметът.

Вътрешният министър обясни, че до месец МВР ще внесе в народното събрание предложение за промяна в закона, така че материалите от подобни центрове да се използват като доказателства. Миков каза, че очаква до две седмици Народното събрание да одобри промени, които предвиждат нарушители на движението по пътищата, заснети чрез видионаблюдение да бъдат санкционирани директно.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето