Парламентът отхвърли предложението за промяна на Конституцията, която да позволи провеждането на изборите за национален и за европейски парламент в един и същи ден.  Още вчера беше ясно, че БСП и ДПС няма да подкрепят идеята. Днес депутатите я отхвърлиха със 79 гласа "за", 101 гласа "против" и 9 "въздържал се".

Вчера депутатите за първи път обсъдиха предложението за промяна на основния закон, по искане на НДСВ. По време на разгорещените дебати отново стана ясно, че в управляващата коалиция няма единно мнение по въпроса за съчетаването на двата вота. Коалиционните партньори на НДСВ изложиха юридически аргументи срещу промяната. Независимо, че десните партии подкрепят НДСВ, не можаха да съберат 160 гласа, които са минимумът за всяка промяна на Конституцията.

Днес НДСВ обвини БСП и ДПС, че по време на дебатите вчера са влезли в ролята на Конституционен съд, припомняйки, че социалистите се отказаха да сезират висшите магистрати за това дали са необходими конституционни промени, за да може изборите да се проведат в един ден.

"Направихме всичко възможно", каза пред журналисти говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето