Първите туристи по българското Черноморие се очакват още този месец от Германия. Въпреки прогнозите за криза в туризма и катастрофален спад на летовници, по Южното Черноморие очакват добър сезон. Наша проверка показа, че не само не се затварят хотели, а съществуващата база се разширява.

В по-малките курорти на юг, като Равда, сезонът е по-кратък - от началото на юли до средата на септември. Въпреки това тук не се притесняват, че стаите ще останат празни. Разширява се съществуващата база, строят се нови хотели.

В малките курорти разчитат на записвания на място или на постоянни клиенти, които са основно българи. В част от хотелите на първа линия две трети от стаите са резервирани до края на лятото, и то на цени от миналата година.

В големите курорти като Слънчев бряг разчитат предимно на чужди туристи. Напук на прогнозите и тук хотелиерите са оптимисти за предстоящия сезон.

Засега записванията се очертават като през 2007 година. По-точна прогноза ще има в края на март след борсите в Берлин и Москва.

И хотелиери, и туроператори смятат, че основните проблеми са не икономическата криза, а недостатъчната реклама и липсата на адекватна политика от страна на държавата.

От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват държавата спешно да уеднакви ставките за ДДС в туризма за организирани и индивидуални туристи, да намали таксата за издаване на визи за Русия, Украйна и Балканските страни и да осигури средства от еврофондовете за довършване на туристическите обекти, които са в последна фаза на строеж.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето