Три параграфа, 71 депутати и 130 хиляди граждани, не стигнаха за съчетаването на изборите за европейски и за наш парламент. Днес парламентът за първи път обсъди предложението за промяна на конституцията, по искане на НДСВ. Дебатите проследи парламентарният ни репортер Теодора Енчева.

Предложението на НДСВ не успя да събере необходимата подкрепа и най-вероятно няма да бъде прието при утрешното гласуване. Какви бяха аргументите на вносителите за провеждането на избори 2 в 1?

Аргументите на НДСВ са, че има 130 хиляди българи, които застават зад идеята, че съвместяването на изборите ги прави по евтини и че навсякъде в Европа гласуват в един ден за различни власти без това да създава особен юридически или политически проблеми.

Акцентите "За" и "Против" избори "2 в 1"

Освен аргумента, че ще е по-евтино и че така гласуват в Европа имат ли партиите, които подкрепят промяната и други цели.
 
Целта е само една - нов 4 годишен мандат. Но за първи път партиите в 40-я парламент са разделени на два лагера, на пръв поглед разделението е необяснимо.

В първия лагер са БСП и ДПС. Това са единствените масови партии у нас, които имат твърда членска маса и на всички избори от Великото народно събрание досега разчитат на твърд електорат.

Твърдият електорат гарантира, че резултатите на БСП винаги  започват от около 17% нагоре, а на ДПС от 8 на сто нагоре. И в двата случая 4-процентната бариера е лесно преодолима.
Във втория лагер са НДСВ и десните партии. Независимо че те са в различни идеологически орбити,  техните избиратели са представители на така наречения мек електорат.

НДСВ е лидерски тип партия, която печели от харизмата на Симеон Сакскобургготски.
А десните партии имаха твърд електорат, голяма част от която загубиха през годините и сега имат лидери, чиято харизма не е достатъчна да спечели хората, с десни убеждения

През лятото обаче ще стане нещо различно  - всички партии ще се борят да спечелят колкото се може повече мекия електорат. Става дума за около 20% от хората, които попадат в графата „Не съм решил за кого ще гласувам”. Ето защо политическото лято у нас ще бъде особено горещо.


 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето