Триста и осем деца учат в гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в сръбския Димитровград. Усилията на директорката на училището да получи разрешение за създаване на български паралелки засега не дават резултат. Българите в Западните покрайнини посрещат националния празник с уроци на сръбски.

"Св. Св. Кирил и Методий" не е училище като другите. Няма надписи с маркери по стените, няма и ученици, които да пушат пред гимназията. Наричали го "Чирил и Методий", но българите спечелили правото да го изписват като "Кирил и Методий". В него българите учат български едва по два часа на седмица, а английски по 14 или 18 часа.

"Няма нищо лошо да знаят повече чужди езици. Но има нещо лошо в това да не знаят майчиния си език добре. А с два часа седмично, едва ли, и с тези обемни програми, които имаме", коментира директорката.

Учителят по история господин Коцев влиза в час с карта на Санстефанска България и задава въпрос към учениците: "Санстефанският мирувен договор... И какво се случило тогава?". Какво му отговарят учениците -  гледай репортажа на Светослав Иванов в прикачения файл.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето