Задържаният в Румъния българин Петър Зикулов е роднина на о.з. генерал Васил Зикулов. Той е емблематична фигура за най-новата история на България, защото 24 години е оглавявал военното ни разузнаване. bTV се свърза с 85-годишния генерал. Какво каза той - чуй в прикачения файл.

Междувременно Върховният касационен съд на Румъния отложи за четвъртък обсъждането на молбите за преразглеждане на мярката арест на обвинените в шпионаж и държавна измяна Зикулов и румънски офицер. Българинът и румънецът са арестувани в събота.

Петър Маринов Зикулов е обвинен в шпионаж в полза на трета държава, която не е член на НАТО. Обвинението на подофицера от румънското военно министерство Флоричел Аким е за държавна измяна. Засега двамата са в предварителния арест за 29 дни.

Подофицерът е признал, че е продавал военни тайни заради липса на пари, съобщи телевизия Реалитатя. Според прокурорите Аким доставял на Зикулов класифицирана военна информация в периода 2002-2007 г. Българинът я предавал на представител на Украйна в Букурещ.

Украинското посолство все още не е направило коментар по случая. Агенция Медиафакс предаде, че днес обсъждането на мярката е отложено, защото Зикулов не е имал адвокат.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето