За Националния празник 3 март в Плевен за първи път показаха заедно сабите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Оръжията са от по-редкия вид - револверни саби. Те се съхраняват в музеите във Варна и Русе. Револверните саби са рядкост и през далечните години на българските битки за освобождение заради високата им цена.

"Това са две оръжия в една ръка, изстрелваш си патроните или не ги изстрелваш, но можеш и да сечеш, винаги се е стигало до ръкопашен бой, където противника трябва да поразиш по някакъв начин", каза Симеон Обов, уредник.

Револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа са изработени по поръчка в белгийска фирма и носят два поредни номера - 345 и 346. Има различни хипотези как точно сабите са попаднали в музеите. Безспорно е доказано обаче, че тези оръжия са били в ръцете на легендарните воеводи до последния им час.

"Тези саби са минали през експертизи в МВР, в съответните лаборатории и със съвременни методи и средства е доказана тяхната автентичност", каза Милко Аспарухов, директор на Дирекция "Военноисторически музеи".

Десетки минават в музея, за да видят оръжията, носени от Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Те ще останат в Плевен до 30 март.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето