България отбелязва Националния си празник. Днес се навършват 131 години от Освобождението. Едно от средищата на тържествата ще бъде и връх Шипка. От върха се вижда изключителна панорама, предаде репортерът ни Антон Хекимян, който ни потопи в атмосферата на празника заедно с оператора Борис Пинтев.

"Тук е организиран невероятен мемориален комплекс - с батареите, с пехотните окопи,  възстановки на позиции, с всичко, което е имало преди 131 години', каза пред bTV историкът Данчо Данчев, директор на музея 'Шипка-Бузлуджа".

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Столетов, наброяващ около 7 души, е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша (близо 30 хиляди души), да не й позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

"Коe е най-важното в тази битка? Най-важното е, че предопределя победния изход на тази война. Благодарение на самоотвержеността на защитниците на Шипка. Половината от тях са български опълченци - близо 3 хиляди души. Там те проявяват изключителни войнски качества, боен дуй и героизъм. Не напразно българите отъждествяват Шипка с нашето национално достойнство. Тук е свободата, тук се е родила свободата", заключи историкът.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето