След дългогодишно очакване старозагорци отново имат регионален исторически музей. За последните 25 години в България това е първата сграда, построена с такава цел. Финансирането е изцяло от Община Стара Загора, а стойността на проекта е над 6 милиона лева.

Музеят е на четири нива. В него са представени материали от каменната ера та до модерните времена. Сградата е разположена върху запазената главна улица на античния град Августа Траяна. Така посетителите още с влизането се пренасят с две хилядолетия назад във времето.

"Откриването на постоянната експозиция чакаме повече от 23 години, а самата сграда се строи 14 години. Така че изключително сме доволни от това, което ще се случи на Трети март и вярваме, че ще достави радост не само на нас, а и на всички старозагорци и на цяла България, тъй като са малко музеите, които имат самостоятелна сграда, а нашата на всичкото отгоре е и прекрасна", отбеляза директорката на музея Светла Димитрова.

Общо 80 хиляди предмета от културно историческото наследство на страната се съхраняват в музея. Десетки години те са били опаковани в сандъци и съхранявани в училище.

Сред ценните експонати са най-старата златна гривна намирана в страната. Мраморна статуя на Орфей, меч на сарматския цар Енисмей, уникален шлем маска от античността. Сега те вече са достъпни за старозагорци и за гостите на града.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето