Монахиня обра манастир на връх Сирни Заговезни. 36-годишната послушница от манастира "Св. Николай Чудотворец" в Арбанаси е заловена от полицията с над 90 предмета. В колата, с която е избягала, са открити 40 икони, дървени кръстове и техника.

По случая е образувано досъдебно производство. Днес изтече наложената й 24-часова мярка за задържане и срещу нея е повдигнато обвинение за обсебване.

Наш екип се срещна със Зоя Чолакова. Тя е от Кърджали. Завършила е право. В манастира постъпва преди четири години и половина, малко след като записва второ висше образование - богословие.

"Първоначално бях сама, после дойде още една, сега отскоро дойде трета", разказва Зоя. По думите й с появата и на последната послушница започват конфликтите, до днес скрити за обществото. Жената твърди, че не веднъж, докато е служила в манастира, е усещала заплаха за живота си: "Тя го държеше на сантиметри от лицето ми - зареден газов пистолет".

Твърди, че преди седмица едната от монахините и е посегнала и това е отключило желанието й за напускането на обителта: "Нямах храна, държаха ме гладна. Ежедневие - тормоз психически, накрая и физически".

Според послушницата вещите, които е изнесла от манастира, са нейни. "Много вещи, около 40 икони, пет или шест кръста с разпятия. Други такива битови вещи също са открити в колата", съобщи Димитър Събев, говорител на МВР Велико Търново.

Останалите две монахини в манастира отказаха да коментират както кражбата, така и твърдението на Зоя, че върху нея е упражняван физически тормоз и са я заплашвали с оръжие. Помолиха екипът да се обърне към игумена. Игуменът отказа коментар. Пожела единствено лек пост.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето