1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Прогнози: Токът от юли скача с 16-17% (видео)

БГ Бизнес
 

Това ще доведе до масово изключване на всякакви електроуреди, смятат абонати

В петък трите енергоразпределителни дружества обявиха искането си за поскъпване от 1 юли. Кореспондентите на bTV в страната провериха как хората приемат предстоящото увеличение.

EVN, ЧЕЗ и Е.ОН настояват за скок от средно 10%. Към този процент обаче не е включена надценката, която ще поискат централите и Националната електрическа компания. Това означава, че сметките могат да нараснат с много повече.

Ситуация, в която ЧЕЗ предлага токът да поевтинее, ако остане тримесечното отчитане, но иска и чувствително завишени сметки от лятото заради разходите по мрежата, хората определиха като поредния фарс в държавата.

Във Враца коментарът бе кратък: "ЧЕЗ дал, ЧЕЗ взел"

Според клиентите на дружеството нов ръст от 10,5% от юли е неоправдан. Абонатите предлагат компанията първо да изправи собствените си кривини, а после да иска от ДКЕВР ново поскъпване.

Как е възможно при зачестилите напоследък, и то продължителни аварии по мрежата, компанията да иска поскъпване на услугата, недоумяват други.

Освен това потребителите не са убедени, че сметките ще скочат само с 10%, ако енергийният регулатор се съгласи, защото производителите на ток и НЕК още не са предявили своите искания.  

Увеличението на тока ще ни върне 50 години назад, когато се топлихме с дърва и въглища. Такива са коментарите на абонатите на Е.ОН. Според тях поскъпването ще увеличи броя на длъжниците, които месечно са между 500 и 600 домакинства и фирми.

Заради безработицата и ниските заплати в Търговищко домакинствата харчат 1/3 от бюджета си, за да платят тока. Всяко второ семейство е принудено да се затвори в една стая и да топли само нея.

Местните хора едва преглъщат новината за 10% увеличение на тока. Ако обаче се сбъдне прогнозата на експерти, че реално клиентите ще плащат с по 16-17% повече, това според тях ще доведе до масово изключване на всякакви електроуреди.

В Пловдив твърдят, че няма да плащат

Пловдивчани са възмутени от искането на австрийската компания EVN цената на тока да скочи с 10%. Ако това наистина стане, ще излезем на протест срещу правителството, заканиха се пловдивчани.

Пловдивчани препоръчаха на EVN да направят сравнение как живеят австрийците и българите и тогава да искат ново повишение.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии