Претрупани кофи за смет и боклук по тротоарите и зелените площи. С такива гледки е съпроводена смяната на сметопочистващите фирми в пет от най-големите райони на София.

Проблем с боклука няма там, където новият концесионер е успял да сложи кофи, преди старият да вдигне своите. Така е в центъра. С отдалечаването от него обаче положението става все по-трагично. В кварталите "Стрелбище" и "Иван Вазов" служителите на "Новера" не чистят вече от 2 дни и кофите преливат.

В повечето райони на "Младост" новата фирма "Титан Чистота" успя да разположи пластмасовите си контейнери преди служителите на "Новера" да освободят територията.

От "Люлин" обаче кофите изчезнаха само за един ден и на някои места боклукът затрупа тротоара. От дефицита на метални контейнери пострада разделното сметосъбиране - целият боклук в Люлин отиде в жълтите кофи, предвидени за опаковки. През целия ден в "Люлин" идваха стотици нови общински контейнери. Проблемът в квартала е, че част от торбичките с боклук по принцип не попадат в кофите, тъй като гражданите се опитват да ги уцелят от балконите си.

"Новера" освобождава пет столични района "Люлин", "Витоша", "Овча купел", "Младост" и "Триадица". Тя си взима 5000 контейнера "Бобър" и 24 000 кофи.

От "Новера" казват, че Столична общината не им е предложила да купи съдовете за смет. Затова дори кошчетата от спирките са отрязани до асфалт. Сега хората в засегнатите квартали трябва особено да внимават да не се спънат в стърчащи железа, завещани от бившия концесионер. Как ще се справи новият - ще стане ясно в следващите няколко дни.

Много наши зрители от столицата, ни изпращат снимки за рубриката "Аз, Репортерът", възмутени от хаоса и мизерията, които царят около блоковете им.

В квартал Овча Купел наш зрител ни пише: "Вижте как един от най-големите квартали на София тъне в боклуци". В друг от големите квартали на столицата ни, Младост, гледката не беше по-различна.

Зрителите се възмущават, че вместо да бъде извозен първо боклука, а след това да бъдат прибрани кофите, работниците изсипват боклука направо на улицата, за да могат да извозят старите контейнери и на тяхно място да бъдат поставени нови.

От фирма "Новера" обаче заявиха, че вдигат контейнерите заедно със сметта.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето