Боклукът се оказа ябълката на раздора между кмета и мнозинството в общинския съвет и във Велинград. След обществена поръчка почистването на Велинград преминава от общинската фирма в ръцете на частна.

Засега съдбата на над 140 работници от "Стройком" не е ясна. Кметът Иван Лебанов дава пълни гаранции, че работниците от общинската фирма ще бъдат преназначени при новия концесионер.

Основното неразбирателство обаче идва от противоречията между кмета Лебанов и новото мнозинство в местния парламент. Преди седмица граждански инициативен комитет от града заяви, че Велинград се контролира от безпринципна коалиция между ДПС, БЗНС и ВМРО. Според кмета пък - тази коалиция - начело с Фидел Беев, Георги Велев - Палачинката и Александър Гагов иска да завземе общинските предприятия.

Едно от тези предприятия е Стройком, което след влизането на новия изпълнител по чистотата реално губи функциите си.

Рискуват ли се работните места на 140 души - докато управниците дърпат чергата всеки към себе си?

Мини-скандал в ненадейна среща си спретнаха кметът на Велинград Иван Лебанов, шефът на новата почистваща фирма Екотитан и общинският съветник от мнозинството Александър Гагов.  

Според Гагов - хората от общинската фирма "Стройком", неясно защо, се притискат да подпишат нови договори с Екотитан, без условията по договора за концесия да са напълно ясни.

Кметът сам гарантира, че всички работници ще запазят местата си

Оказа се, че собственикът на "Екотитан" се е притеснил от камерите. Открихме управителя за града, който гарантира, че хората ще бъдат преназначени.

"Но с малки изключения, защото разбрахме, че има общински съветници от мнозинството - те няма да бъдат назначени - тъй като това се вижда, че е източване на общински средства", съобщи Кристиан Динев, управител на "Екотитан".

Според Александър Гагов договорът, подписан с новата фирма е незаконен, а самият конкурс е бил опорочен. Сегашният управител на общинската "Стройком" е назначен от новата коалиция в общинския съвет, чийто представител от ВМРО е и самият Гагов. Общинските съветници на щат в "Стройком" също са от местното мнозинство.

Според Иван Лебанов - идването на новата фирма спира апетитите на Гагов, който се опитва да превземе дружеството. Съдбата на "Стройком" трябва да се реши на заседание на общинския съвет.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето