След трагедията във влака София-Кардам БДЖ въведе строги мерки за сигурност във влаковете. Бяха въведени нови правила за багажа, който пътниците пренасят. Въпреки това за изминалите 12 месеца имаше още поне девет инцидента.

БДЖ отчитат, че за една година са заловили 1060 пътници

нарушили забраната за пушене във влак. Дават ли резултати мерките, вижте в репортажа на Мария Ванкова и оператора Благой Момчилов

Освен за техническата изправност, служителите на БДЖ следят и багажа на пътниците. Вече една година е в сила забраната да се превозват безплатно повече от 30 килограма. Нарушители до момента няма. За сметка на това обаче, друга забрана - за пушенето, често не се спазва.

"За тютюнопушене във влаковете са санкционирани 1060 пътника. Като най-фрапиращото е, статистиката показва неофициалната, че повечето нарушители са от нежния пол - жените", обясни Генчо Мирков, зам.-директор експлоатация при поделение за пътнически превози София.

След трагедията София-Кардам бяха създадени и мобилни групи, които да проверяват до колко длъжностните лица си вършат работата.

"За периода са проверени над 180 влака. Потърсена е дисциплинарна отговорност на доста хора за неизпълнение на служебните задължения(...)Има случаи когато са регистрирани употреба на алкохол, които са най-неприятните в случая", информира Цветан Минчев, от отдел „Безопасност и контрол”.

Статистиката на БДЖ отчита още, че през 2008 година с влак са пътували 500 хиляди души повече спрямо 2007 г.. През март тази година в бързите влакове ще бъдат пуснати и вагон - бистра.

За повечето хора влакът остава най-евтиният транспорт

Това прави темата за безопасността на железниците особено важна. Днес транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че за подобряване на качеството на влаковите превози са предвидени 4 милиарда лева.

А ние оставаме с надеждата, че докато тези пари бъдат усвоени, въпросът кой ще поеме отговорността за нелепата смърт на деветимата пътници от композицията София-Кардам ще намери отговор. Поне до следващата годишнина.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето