Страните от Централна и Източна Европа ще получат близо 25 милиарда евро помощ от Световната Банка, Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и от Европейската Инвестиционна Банка.

Това решиха ръководителите на трите финансови институции, като мярка срещу задълбочаващата се криза в района.

Планът за подпомагане предвижда двегодишна програма за кредитиране на стойност 24 милиарда и 500 милиона евро. Тези средства ще осигурят бързо и мащабно финансиране на банките и ще гарантират достъпа до свежи капитали на компаниите, особено на малките и средни предприятия.

Според материал в днешния брой на списание Икономист "кашата в Европа е забъркана в източноевропейските страни", които са "прахосали" заетите милиарди за инфраструктура и други общи проекти. Ако държава като Унгария потъне, то това би повлякло банки от Австрия, Италия и Швейцария, които са големи инвеститори в региона, допълват от изданието.

Под ударите на световната финансова криза Румъния днес поиска заеми от Международния валутен фонд и Евросъюза. Икономиката на страната е изправена пред рецесия, заради големия търговски и фискален дефицит.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето